Aktiv vs passiv återhämtning.

Aktiv vs. passiv återhämtning – vad är skillnaden?

Många tror att återhämtning innebär att man måste ligga på soffan och göra ingenting. Helst ska man inte röra en fena och man ska heller inte bli störd. Om återhämtning enbart skulle gå till på det viset är det få som skulle få återhämtning nog. Som tur är finns det fler sätt att återhämta sig på.

Det finns två typer av återhämtning:

Passiv återhämtning – när kroppen behöver total vila

Det här är den typ av återhämtning som vi oftast tänker på. Det innebär att vi ger kroppen helt ledigt från fysisk aktivitet. Det kan vara en vilodag utan träning, en stunds avslappning eller en extra lång nattsömn.

När behöver vi passiv återhämtning?

  • Efter väldigt tuffa träningspass eller tävlingar, t.ex. långlopp eller maxintervaller
  • Om/när vi känner oss väldigt slitna, brist på energi och orkeslösa
  • När vi har oförklarlig värk i kroppen och/eller känner av en skada

Ibland är det bästa du kan göra för din träning att låta kroppen få en hel dags total vila, eller varför inte ett par? Ingen träning, ingen stress – bara låta kroppen (och knoppen) återhämta sig på riktigt.

Aktiv återhämtning – rörelse som hjälper kroppen att återhämta sig

Aktiv återhämtning innebär att vi rör på oss, men på ett lätt och skonsamt sätt än det vi vanligtvis gör. Och detta kan faktiskt hjälpa kroppen att återhämta sig snabbare. Det viktigaste är dock att inte dessa pass också sliter och att alltid välja aktiv återhämtning är inte rätt väg att gå. Du behöver både och.

Exempel på aktiv återhämtning:

  • Lätt jogg eller promenad
  • Yoga eller rörlighetsträning
  • Cykling eller simning i lugnt tempo
  • Skidåkning på låg intensitet
  • Utomhuslek med barn eller djur

Jag älskar att ta en lugn promenad eller en kort springtur eller bara ta mig ut på ett eller annat sätt dagen efter ett hårt pass eller tävling. Det får igång blodcirkulationen och gör att jag känner mig piggare och mindre stel. Det är aldrig länge och jag ser alltid till att ha nog med energi i kroppen för det, både före och efteråt. Och känner jag mig för trött, skippar jag det. Aktiv återhämtning funkar som bäst när kroppen också vill ha det.

Vad gör du mest av och vad behöver du mest? 🫶🏻

Anna